Cheerleading - hejarklacksledning - är en växande lagsport i Sverige och hela världen. Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) är det specialidrottsförbund som samordnar svensk cheerleading på nationell nivå och har över 18 000 utövare i ca 60 föreningar.
Cheerleading är en tempofylld och energisk sport där ansiktet och starka rörelser är viktigast. Det finns fem olika tekniska moment inom cheerleading. De är:
Bygg - Det är ett sammankallat ord för tre olika tekniska moment som kräver tre/fyra baser och en topp person per lyftgrupp. De tre momenten är stunt, basket och pyramid (lyftgrupper som är kopplade).
Volter - Mer känt som akrobatik. Dessa sker på tunn matta utan studs och är olika i nivå per ålder/grupp. Det kan vara allt från kullerbyttor och hjulningar till flickis, volter och sträckta volter med skruv.
Hopp - Är en del som ska vara med i ett program, där man i olika svårighetsgrader utför synkroniserade hopp.
Koreografi - Ett rörelsemönster som utförs explosivt efter varandra i kombination med timing (kan innehålla flera olika motions).
Chant - Även kallat cheer eller ramsa, innehåller ofta lagets namn och/eller lagets färger. Det görs för att peppa publiken, här kan det förekomma rekvisita.
Cheerleading startade i slutet av 1900-talet, då som organiserade rop på idrottsevenemang. Det var först endast män som ledde dessa rop i mån av engagemang och sportsmannaanda, men senare blev det allt fler kvinnor som då utövade flera tricks i uniform och hejaramsor. Senare utvecklades det till en egen sport med egna tävlingar.
Svenska cheerleadingförbundet blev inröstade i specialidrottsförbundet som egen sport 2019, men har sedan flera år tillbaka organiserat DM, RM och SM i Sverige. Flera avancerade lag har även deltagit i EM och Sveriges eget landslag i VM.
Film från ICU World 2023